Nieuwe maatregelen tegen personeelsgebrek ouderenzorg

Nieuwe maatregelen tegen personeelsgebrek ouderenzorg

Geen gedwongen ontslagen, uitbreiding van het aantal uren, flexibiliteit naar wens van het personeel, geen onderbroken diensten meer en korte opleidingen voor zijinstromers en bepaalde nieuwe collega’s.

Dat zijn maatregelen tegen het personeelstekort in de ouderenzorg die woensdagmiddag volgens CNV Zorg & Welzijn zijn ondertekend door onder andere deze bond, FNV, het ministerie van Volksgezondheid, werkgevers en mbo-opleidingen.

Dit arbeidsmarktplan moet in 2023 125.000 extra zorgmedewerkers hebben opgeleverd, iets waarvoor 435 miljoen euro beschikbaar is, becijfert het CNV.

'De start van iets moois'

'Werknemers, werkgevers en onderwijs laten vandaag zien dat ze schouder aan schouder staan om te zorgen voor werkzekerheid, goede banen die passen bij de wensen en mogelijkheden van medewerkers, goede opleiding en voldoende mensen in de zorg voor ouderen om samen het werk te verzetten', reageert staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn. 'Vandaag is dus de start van iets moois, zowel voor ouderen die zorg nodig hebben als mensen die werken in de zorg of daarover nadenken.'

Nieuwe technologie

In de afspraken is ook aandacht voor nieuwe technologie. 'Hiermee kan er juist meer aandacht naar de patiënt ofwel cliënt daar waar dat het hardste nodig is', zegt een woordvoerder van de ondertekenaars.

Volgens verwachting groeit het aantal tachtigplussers van 700.000 naar 1,25 miljoen in 2025.

Bron: ANP

Ook interessant