'Nieuwe medicijnen sneller toegelaten na juiste procedure'

'Nieuwe medicijnen sneller toegelaten na juiste procedure'

Geneesmiddelen kunnen soms sneller beschikbaar komen voor de patiënt. Als medicijnonderzoekers zich strikter aan de regels voor registratie houden, kan dit de toelating van nieuwe medicijnen versnellen, blijkt volgens De Telegraaf uit ervaringen van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Het schort nogal eens aan het volgen van de juiste procedure rondom de toelating van nieuwe medicijnen, constateert het CBG in de krant. Vaak gaat het niet om grote farmaceuten, maar om groepjes wetenschappelijk onderzoekers of kleine bedrijven die de wettelijke en wetenschappelijke regels rond nieuwe medicamenten niet kennen en fout toepassen.

De Hartstichting in Den Haag sluit dinsdag als eerste gezondheidsorganisatie een overeenkomst met het CBG om hartonderzoekers hierin voortaan te begeleiden. Gemiddeld duurt het acht tot tien jaar eer een nieuw geneesmiddel ter registratie wordt aangeboden. Het CBG wijst erop dat medicijnen soms zelfs een jaar later op de markt komen dan strikt genomen nodig is.

Bron: ANP MediaWatch / De Telegraaf 

Ook interessant