Nieuwe methode hartklepoperatie

Nieuwe methode hartklepoperatie

In het academisch ziekenhuis van Maastricht zijn voor het eerst lekkende hartkleppen hersteld, zonder gebruik te maken een hart-longmachine. Met deze methode hoeft de gehele borstkas niet opengelegd te worden. Een zware hartoperatie blijft de patiënt zo bespaard.

Patiënten die niet meer geholpen konden worden, bijvoorbeeld vanwege een hoge leeftijd komen volgens het UMC nu wel weer in aanmerking voor een behandeling.

Nieuwe methode: hart wordt niet stilgelegd

De chirurg maakt bij de nieuwe methode gebruik van een speciaal hulpmiddel via een kleine opening in de borstkas bij de lekkende hartklep. Het hart van de patiënt hoeft niet stil worden gelegd. De arts kan vervolgens de aanhechting in de hartklep kunstmatig herstellen.

Voorheen moest de hele borstkas worden opengelegd om bij het hart te komen. Het hart moest worden stilgelegd en de bloedsomloop omgeleid.

Bij nog een andere techniek van het UMC wordt een stent geplaatst in een van de kransslagaders. De cardioloog trekt de hartklep aan en zet het vast op zijn plek om de lekkage te dichten. Deze methode kan worden gebruikt als de aanhechting van de hartklep is verslapt.

Bron: ANP

Ook interessant