Nieuwe muggengolf op komst

Nieuwe muggengolf op komst

Door de hoge temperaturen en genoeg regen komt dezer dagen de tweede generatie steekmuggen tevoorschijn. De eerste was er al eind mei, een maand eerder dan normaal. Dat meldt de site NatureToday.

De uitzonderlijk hoge temperaturen in de afgelopen twee maanden hebben de huissteekmug vroeg geactiveerd uit de winterrust. Normaal is april nog te koud voor zo'n ontwikkeling. Gemiddeld genomen begint de ellende (gezoem en bulten) pas echt toe te nemen in de tweede helft van juni, met een piek in juli en augustus.

Muggen zijn vroeger door hoge temperaturen

Maar dit jaar was april echter drie graden warmer dan normaal en mei zelfs 3,1 graden warmer. Daardoor kwam de eerste generatie van de huissteekmug tussen half en eind mei al tevoorschijn en gingen de eerste vrouwtjesmuggen op zoek naar bloed. Door de zeer hoge temperaturen gaat ook de ontwikkeling van de larven een stuk sneller.

Op NatureToday maken biologen van natuurorganisaties en kennisinstellingen melding van actuele ontwikkelingen in de natuur in ons land.

Eerder besteedde Radar aandacht aan verschillende manieren om muggen op een afstand te houden. In een radio-uitzending werd een vierstappenplan besproken. Luister hier het fragment terug:

Effectief muggen weghouden uit je huis

Bron: ANP

Ook interessant