toggle menu

Nieuwe nepmail 'CJIB': rijbewijs inleveren en boete betalen

Nieuwe nepmail 'CJIB': rijbewijs inleveren en boete betalen

Opnieuw is er een valse e-mail in omloop van (zogenaamd) het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), weer met een net iets andere insteek dan de voorgaande keren. Dit keer beweren oplichters dat je je rijbewijs moet inleveren. Ook moet je een boete voldoen.

Volgens de mail heb je een eerdere 'beschikking en vervolgens twee aanmaningen' niet (volledig) betaald en wordt daarom je rijbewijs ingenomen. Dit moet je aangetekend opsturen. De boete blijft nog wel gewoon van kracht, dus of je even wilt afrekenen.

Het bericht lijkt een vervolg op eerdere fraudemails, die beweerden dat je door rood licht hebt gereden. Het is echter onduidelijk of deze mail van dezelfde afzenders komt.

Bekijk de eerdere 'afleveringen' van valse CJIB-mails hier (30-12-2015) en hier (16-11-2015).

Hoe herken je de mail?

Ook wij kregen het bericht binnen, rechtstreeks op het adres van de internetreactie. In dit artikel zie je het afgebeeld. Een aantal kenmerken die erop duiden dat de mail frauduleus is:

  • een algemene aanhef ('Geachte bestuurder') in plaats van een persoonlijke aanhef
  • het afzendadres is niet een officieel CJIB-adres. De mail die wij ontvingen kwam van '[email protected]', maar dit kan per ontvanger verschillen
  • fouten in het taalgebruik ('Leeuwaarden', 'U dient hieronder te klikken en de elektronisch geld te kopen')
  • inhoudelijke fouten. Zo noemt het bericht eerst een bedrag van 101,49 euro, en even verderop 100 euro

'Radar Internet' heeft nog aanmaningen openstaan.

Wat gebeurt er als je op de links klikt?

Wij raden je altijd af om te klikken op links die je aantreft in e-mails die je niet vertrouwt, maar zelf hebben we wel even gekeken wat er gebeurt.

De mail vraagt om betaling via Paysafecard en linkt naar de website Beltegoed.nl. Ook daar is al doorgedrongen dat deze valse mails in omloop zijn. De site vermeldt in een rood kader:

'LET OP! Er circuleren momenteel diverse nepmails zogenaamd van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Translink Systems, iDEAL Nederland - ING (Scootercity), WK Staatsloterij, CJIB, Intrum Justitia en Proximus waarbij gevraagd wordt om iets te betalen middels een Paysafecard kaart. Wij geven het advies hier NIET op in te gaan, omdat het gaat om nep e-mails. Officiële instanties zullen je nooit vragen een betaalcode te kopen en hiermee te betalen. Niet via e-mail, telefoon of op welke manier dan ook.'

De tweede link in het bericht is een stuk dubieuzer. Via 'aanmaning betalen' kom je uit op ekartstore.com/cjib/.

De 'betaalpagina': taalfouten en logomisbruik.

In tegenstelling tot Beltegoed.n is dit geen https-website (onbeveiligd dus) en net als de mail bevat deze pagina taalfouten. Deze pagina misbruikt het logo van het echte CJIB en het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Wat nu?

Wees dus gewaarschuwd, trap niet in deze fraude, en wees alert op soortgelijke berichten in je inbox. Helaas komen ze lang niet allemaal automatisch in je spamfolder terecht. Weggooien en verder negeren is het devies.

Mocht je een bericht gekregen hebben dat hierop lijkt, en je twijfelt na het lezen van dit artikel nog steeds of het echt is (bijvoorbeeld omdat je écht een boete hebt openstaan ergens), neem dan contact op met de instantie waarvan de mail afkomstig lijkt en check of een dergelijke mail is verstuurd.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant