toggle menu

Nieuwe operaties op proef in basispakket

Nieuwe operaties op proef in basispakket

Er komen twee nieuwe operaties voorwaardelijk in het basispakket. Het gaat om een kijkoperatie (PTED) bij hernia en een transplantatie van eigen vet wanneer wegens borstkanker borstweefsel is weggehaald.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid maakte vrijdag bekend dat de behandelingen in het basispakket komen om te kijken of ze echt een goed resultaat hebben.

Reconstructie met eigen cellen

Bij de borstoperatie (AFT) worden vetcellen uit het eigen lichaam gebruikt om de borst te reconstrueren. Er zal onderzoek worden gedaan onder 196 vrouwen en daaruit moet blijken of de ingreep bewezen goed is. De voorwaardelijke toelating gaat in op 1 oktober en duurt 4,5 jaar.

Geen narcose of ruggenprik

Bij de operatie tegen een hernia wordt via een kleine opening in het lichaam een endoscoop ingebracht en wordt de hernia aangepakt. De patiënt hoeft niet onder narcose en krijgt ook geen ruggenprik. De behandeling is voor mensen bij wie de pijn uitstraalt naar bil of been doordat een uitstulping van een tussenwervelschijf op zenuwen drukt. Vanaf 1 januari wordt vier jaar onderzoek gedaan, waaraan duizend patiënten meedoen.

Bekijk de uitzendingen die Radar over dit onderwerp maakte.

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant