toggle menu

Nieuwe regels betalingsverkeer zorgen voor hogere kosten bij de consument

Nieuwe regels betalingsverkeer zorgen voor hogere kosten bij de consument

Nieuwe Europese regels voor het betalingsverkeer, die het technologiebedrijven makkelijker maken die markt te betreden, dreigen winkeliers op te zadelen met hoge kosten. De consument krijgt daar uiteindelijk de rekening voor gepresenteerd, waarschuwt branchevereniging Detailhandel Nederland.

De nieuwe regels, die volgend jaar van kracht worden, zetten de deur wijd open voor nieuwe toetreders die betaaldiensten aanbieden die veelal gebaseerd zijn op de creditcard. De belangenvereniging vreest dat die ten koste gaan van het pinnen, dat efficiënt is en bovendien veel goedkoper voor winkeliers.

'Relatief weinig creditcardbetalingen'

'In Nederland zien we nu nog relatief weinig creditcardbetalingen', zegt Michel van Bommel van Detailhandel Nederland. Daar kan verandering in komen als partijen als PayPal, Apple, Google en Facebook ruim baan krijgen. 'Dat zijn geen nieuwe betaalmiddelen, maar gewoon dure creditcardtransacties in een nieuw jasje.'

De nieuwe regels maken het ook nog eens bijna onmogelijk om de klant die met zijn smartphone afrekent, zelf te laten opdraaien voor de hogere transactiekosten vergeleken met die van een pinbetaling. Daarom zullen winkeliers zich volgens Detailhandel Nederland genoodzaakt zien hun prijzen te verhogen.

Radar besprak PSD2 eerder in de uitzending:

De nieuwe betaalrichtlijn PSD2: mag je bank jouw gegevens delen?

Bron: ANP

Ook interessant