Nieuwe regels gunstig voor stroom-consument

Nieuwe regels gunstig voor stroom-consument

Doordat het makkelijker wordt stroom over de grens in te kopen, neemt de concurrentie toe. Dat kan gunstig uitpakken voor de stroomprijs die consumenten en bedrijven betalen. Dat zegt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Het wordt eenvoudiger voor kopers en verkopers van stroom om binnen de Europese Unie grensoverschrijdend te handelen door nieuwe veilingregels die voor alle lidstaten gaan gelden. Als Nederlandse toezichthouder heeft de ACM hiermee ingestemd.

Regels voor alle lidstaten gelijkgetrokken

De veilingregels hebben betrekking op de transportcapaciteit aan de grens. Die capaciteit is beperkt en wordt daarom geveild. De nieuwe regels hiervoor worden voor alle lidstaten gelijkgetrokken, nu nog op vrijwillige basis en vanaf volgend jaar verplicht.

Goed voor de prijs

'De nieuwe veilingregels geven energiebedrijven meer zekerheid en meer keuze bij het inkopen van stroom. Doordat er nu makkelijker ook over de grens stroom ingekocht kan worden, neemt de concurrentie toe. En dat is goed voor de prijs', aldus Remko Bos, directeur energie van de ACM.

Bron: ANP

Ook interessant