toggle menu

Nieuwe uitvaartmogelijkheid: begraven worden in een 'levende' doodskist

Nieuwe uitvaartmogelijkheid: begraven worden in een 'levende' doodskist

Een doodskist gemaakt van het wortelnetwerk van paddenstoelen kan weleens de nieuwe rage worden in de uitvaartbranche. Bob Hendrikx ontwikkelde de duurzame kist met de naam 'Living Cocoon' samen met de TU Delft en Naturalis.

De Living Cocoon is gemaakt van mycelium, het wortelnetwerk van paddenstoelen. Volgens Hendrikx is mycelium de grootste recycelaar van de aarde. Juist daarom koos hij voor dit levende materiaal.

'Vreemd om levende bomen te kappen voor een kist'

'Ik vind het vreemd om levende bomen te kappen voor een kist en die kist vervolgens in de grond te stoppen of te verbranden. Daarom besloot ik om met levende organismen te werken', vertelt Hendrikx.

De kist wordt gemaakt door een schimmel in een houtvormige mal te stoppen en deze af en toe water te geven. Na verloop van tijd is de mal gevuld met mycelium. Dan wordt er geen voeding meer toegediend. De kist wordt dan stevig.

'Living Cocoon is behoorlijk sterk en weerbestendig'

Het eindresultaat lijkt op piepschuim, maar de Living Cocoon is behoorlijk sterk. 'Bij het testen bleek dat de kist bij 200 kilo nog niet brak', stelt Hendrikx.

Ook het weer heeft amper invloed op de conditie van de Living Cocoon. 'Mycelium is hydrofoob en stoot dus water af. Pas bij langdurige blootstelling aan regen kan het invloed hebben. Maar een uurtje in de regen staan, is geen probleem', legt Hendrikx uit.

Op de bodem van de kist is een laagje mos gelegd. Het mos neemt lichaamsvocht op, zodat de kist niet gaat lekken. Zodra de kist onder de grond ligt, breekt hij snel af.

Begraven worden in de Living Cocoon is al mogelijk

Het is Hendrikx' doel de kist voor iedereen op de wereld bereikbaar te maken. Inmiddels is er al een aantal mensen begraven in de Living Cocoon en veel uitvaartondernemingen willen met Hendrikx in zee.

Mensen die geïnteresseerd zijn om begraven te worden in de Living Cocoon kunnen contact opnemen met Loop of Life. De kosten voor het begraven worden in zo'n kist moeten nog vastgesteld worden.

Meer over:

Ook interessant