Nieuwe wereldwijde malware-aanval

Nieuwe wereldwijde malware-aanval

Computerexperts hebben een tweede wereldwijde computeraanval ontdekt. Dat meldde de Amerikaanse omroep ABC News woensdag. Er zouden honderdduizenden computers wereldwijd zijn getroffen, vooral veel in de VS.

Het bedrijf Proofpoint stuitte op de nieuwe aanval bij onderzoek naar de vorige, afgelopen vrijdag met ransomware WannaCry. Dat virus gijzelt de computer en dat kan door betaling van een afkoopsom in bitcoins ongedaan worden gemaakt.

Bij de nieuwe, volgens de experts minder opvallende aanval zijn net als afgelopen week de technische middelen gebruikt die zijn ontwikkeld door de Amerikaanse spionagedienst NSA om een computer binnen te komen. Proofpoint noemt de gebruikte malware Adylkuzz.

Lees ook: Wat moet je weten over het gijzelvirus?

Eigenaren hebben kaping niet door

De eigenaren hebben over het algemeen niet in de gaten dat hun computer is gekaapt. Volgens de deskundigen kunnen de computers daarna (crypto) geld, zoals bitcoins, genereren dat in handen van de onbekende verspreiders komt. De eerste aanval met het virus dateert van 2 mei waarmee het ouder zou zijn dan WannaCry.

Bron: ANP

Ook interessant