No More Ransom zeer effectief tegen computercriminaliteit

No More Ransom zeer effectief tegen computercriminaliteit

Het Nederlandse project No More Ransom tegen computercriminaliteit heeft in de eerste twee maanden na de lancering al 2500 mensen geholpen. De slachtoffers bespaarden in totaal 1,35 miljoen euro, maakte de Nederlandse politie maandag bekend.

No More Ransom biedt internetters hulp als ze slachtoffer zijn geworden van hackers die bestanden gijzelen en losgeld vragen. Het is een project van de Nederlandse politie, Europol, Intel Security en Kaspersky Lab.

Hulprogramma's voor versleuteling

Op de internetsite nomoreransom.org worden nu vijf hulpprogramma's geboden tegen bekende technieken om bestanden of computers te versleutelen. Steeds meer landen sluiten zich bij het initiatief aan. Nieuwe leden zijn Bosnië, Bulgarije, Colombia, Frankrijk, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Portugal, Spanje, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

Gecoördineerde aanpak

'Het initiatief heeft aangetoond dat een gecoördineerde aanpak door alle relevante partners kan resulteren in aanzienlijke successen in de strijd tegen deze vorm van criminaliteit. Alle politiekorpsen worden van harte aangemoedigd om zich bij deze strijd aan te sluiten', reageerde hoofd Steven Wilson van het European Cybercrime Centre maandag.

Opgelicht?!

In een uitzending van Opgelicht?! werd eerder al aandacht gegeven aan het probleem met ransomware. In deze uitzending geeft Jorrit van der Wiel, cybercrime-expert tips hoe je ransomware kan voorkomen.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant