toggle menu

Nog 65 miljoen gloeilampen in Nederlandse huizen

Nog 65 miljoen gloeilampen in Nederlandse huizen

Ondanks het verbod op de handel in gloeilampen branden er in Nederlandse huizen nog 65 miljoen ouderwetse peertjes.

Dit blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. 20 Procent van de huishoudens heeft helemaal geen gloeilampen meer. De rest heeft gemiddeld nog 11 gloeilampen in gebruik en 4 als reserve.

Nog steeds te koop

Het in de handel brengen van gloeilampen voor huishoudens is sinds 2012 in Europa verboden, omdat ze onnodig veel energie verbruiken. Een ledlamp is 80 procent zuiniger dan een gloeilamp. Producenten kunnen dit verbod nu nog te omzeilen door op de verpakking een symbool met een hamertje te zetten, wat betekent dat de lamp niet bedoeld is voor huishoudens maar voor professionele toepassingen, zoals de verlichting op een bouwplaats. Vanaf 27 februari is ook dit verboden en zal er definitief afscheid genomen moeten worden van de gloeilamp.

Warm licht

Veel mensen houden vast aan de gloeilamp, omdat ze denken dat er geen zuinig alternatief is voor hun specifieke lamp of armatuur. Ze zien op tegen de hogere aanschafprijs of denken dat ledlampen alleen te verkrijgen zijn in koude lichttonen. Dat was in de beginjaren het geval, maar tegenwoordig is er een keur aan ledlampen beschikbaar, aldus Milieu Centraal.

'Gemiste kans'

'Het blijven gebruiken van gloeilampen is een gemiste kans voor het milieu en de eigen portemonnee', zegt Kirsten Palland van Milieu Centraal. 'Alle 65 miljoen vervangen door zuinige led- of spaarlampen scheelt per jaar 970 miljoen kWh, evenveel als het elektriciteitsverbruik van alle huishoudens in gemeente Rotterdam. Het vervangen van de resterende 11 gloeilampen door ledlampen bespaart een huishouden 30 euro per jaar aan stroom.'

 

Bron: Milieu Centraal

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant