toggle menu

'Nog altijd gesjoemeld met voedsel'

'Nog altijd gesjoemeld met voedsel'

Drie jaar na de paardenvleesaffaire wordt nog steeds veelvuldig gerommeld met voedsel. De Consumentenbond onderzocht ruim 150 fraudegevoelige producten en een op de vijf keer was het niet wat het zou moeten zijn.

De bond vond 50 procent afwijkingen in onderzochte monsters manukahoning, 47 procent in lamsvlees en 31 procent in extra vergine olijfolie. Ook bij oregano (11 procent) en kabeljauw (3 procent) was het niet altijd in orde.

Lamsvleesonderzoek

Bij het lamsvleesonderzoek werd tien keer lamsshoarma of -kebab gekocht alsmede tien lamscurries en tien porties lamsgehakt. Zes keer zat er geen spoortje lamsvlees in, maar in plaats daarvan rund of kalkoen. In acht andere porties zat wel wat lam, maar ook ten minste 40 procent ander vlees.

Werk voor de levensmiddelensector

Directeur Bart Combée van de Consumentenbond zegt dat er nog volop werk is voor de levensmiddelensector en de overheid om voedselfraude te voorkomen. 'Het is toch te gek voor woorden dat je iets koopt of bestelt en wordt afgescheept met iets anders of iets van mindere kwaliteit', aldus de directeur.

Verplichte checks

De Consumentenbond blijft voor verplichte checks op echtheid en een meldplicht voor supermarkten en fabrikanten als zij afwijkingen constateren.

Paardenvleesaffaire

In 2013 kwam in ons land de paardenvleesaffaire aan het licht. Het goedkopere paardenvlees werd vermengd met het duurdere rundvlees en verkocht als rundvlees. In de video De waarheid achter paardenvlees wordt er ingegaan op het gesjoemel met voedsel.

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant