Nog geen tekort aan 06-nummers

Nog geen tekort aan 06-nummers

Er is voorlopig geen tekort aan 06-nummers. De komende jaren blijven voldoende mobiele 06-nummers beschikbaar. Dat is de verwachting van de toezichthouder op de telecommarkt Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Het aantal uitgegeven 06-nummers in Nederland neemt nog wel toe. In 2014 steeg het percentage 06-nummers dat in gebruik is van 90 procent naar 90,7 procent, tot ruim 53 miljoen uitgegeven nummers. Ook het aandeel gebruikte beschikbare vaste telefoonlijnen nam vorig jaar nog toe, van 23,1 procent naar 23,9 procent, zo blijkt uit een rapportage van de toezichthouder.

Oneigenlijk gebruik tegengaan

ACM zegt op te treden tegen oneigenlijk gebruik van 06-nummers. 'Wie een nummer niet gebruikt om mobiel te bellen, maar voor bijvoorbeeld een pinapparaat of een snoepautomaat, moet hiervoor een 097-nummer gebruiken. Zo voorkomen we dat er een tekort aan 06-nummers ontstaat', zegt ACM-bestuurslid Henk Don.

097-nummers

097-nummers zijn speciaal beschikbaar voor apparaten die via een internetaansluiting gegevens uitwisselen, zoals bijvoorbeeld tablets, navigatiesystemen en ondergrondse afvalcontainers. ACM verwacht dat deze toepassingen de komende jaren een snelle groei blijven vertonen. ACM begint dit najaar een offensief voor de juiste inzet van 06- en 097-nummers.

Bron: ANP

Ook interessant