'Nog steeds grote prijsverschillen ziekenhuizen'

'Nog steeds grote prijsverschillen ziekenhuizen'

Ziekenhuizen rekenen nog altijd uiteenlopende prijzen voor dezelfde behandelingen. Het verschil kan honderden euro's bedragen, becijferde de Consumentenbond. 'Zelfs binnen een ziekenhuis kunnen de prijzen voor dezelfde behandeling fors uiteenlopen, afhankelijk van waar consumenten verzekerd zijn.'

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de prijsverschillen groot zijn. Zo is een via VGZ verzekerde man die zich laat steriliseren bij het Maasziekenhuis Pantein 184 euro kwijt, terwijl een patiënt met een zorgverzekering bij Menzis voor dezelfde behandeling 586 euro moet afrekenen bij het Erasmus MC. De kosten van een niersteenvergruizing variëren van 424 euro tot 1443 euro.

Uiteenlopende prijzen ziekenhuizen

Ook binnen ziekenhuizen lopen de prijzen soms uiteen. 'Zo rekende MC Groep (met vestigingen in Flevoland) in 2016 voor een opname van meer dan vijf dagen bij een oogoperatie 1731 euro voor verzekerden bij DSW, maar liep de rekening als CZ-verzekerde op naar 3487 euro', aldus de bond, die streng oordeelt over dergelijke verschijnselen. 'Zo’n prijsverschil voor dezelfde behandeling in hetzelfde ziekenhuis is gewoonweg niet uit te leggen.'

'Maak tarieven openbaar'

De bond roept alle ziekenhuizen en verzekeraars op hun tarieven openbaar te maken. 'Als zij geen actie ondernemen, moet de toezichthouder NZa in actie komen en zorgen dat per 1 januari 2018 alle tarieven toegankelijk zijn', aldus de organisatie, die benadrukte dat drie grote zorgverzekeraars en zes ziekenhuizen al meewerken. Meer transparantie over tarieven moet consumenten in staat stellen prijzen beter te vergelijken.

'Het kan anders'

Dat het anders kan, toont het Elkerliek ziekenhuis in Helmond. Die instelling vereenvoudigde de tarieven. 'In plaats van negenhonderd prijzen hanteert het ziekenhuis er slechts drie voor bezoeken aan de polikliniek, ongeacht bij welke zorgverzekeraar je klant bent.' De bond noemt dat een 'interessante ontwikkeling'.

Bron: ANP

Ook interessant