toggle menu

Nog steeds leveringsproblemen met vaccin tegen hepatitis A

Nog steeds leveringsproblemen met vaccin tegen hepatitis A

Mensen die naar een land gaan waar hepatitis A heerst, kunnen nog steeds maar één inenting krijgen in plaats van de ideale en langer beschermende twee prikken. Er is nog steeds te weinig voorraad van het vaccin. Voor prikken met een directe medische noodzaak is nog wel voldoende van het middel beschikbaar.

Eind 2017 ontstond er ook nog een leveringsprobleem met het alternatief Broxil, waarnaar toen werd uitgeweken, maar inmiddels is daar ook niet genoeg meer van.

Leveringsproblemen bij medicijnen

Afgelopen jaar meldden bedrijven bijna vierhonderd leveringsproblemen van medicijnen, blijkt bij het Meldpunt geneesmiddelentekorten en -defecten van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting (IGJ i.o.). Niettemin is het in nagenoeg alle gevallen gelukt om voor de patiënt een doelmatig alternatief medicijn te vinden, al is niet iedereen meteen blij met het vervangende product.

Vertraging

De meest voorkomende oorzaak van een medicijntekort is een vertraging in de productie of distributieproces. Bij het Hepatitis-vaccin is er ook nog eens meer vraag.

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant