toggle menu

'Nog steeds snoep en fris te koop op school'

'Nog steeds snoep en fris te koop op school'

Veel middelbare scholen voeren een beleid om in pauzes gezonde voeding aan te bieden, maar toch staan op verreweg de meeste scholen nog frisdrank- en snackautomaten. Die automaten staan een gezonde school in de weg, vindt het RIVM, het volksgezondheidsinstituut van de overheid.

Op negen van de tien mbo-scholen (91 procent) staan nog steeds snackautomaten in het gebouw, bij de overige middelbare scholen is dat percentage flink lager: 70 procent. Gezonde snacks zijn in die automaten niet of nauwelijks te vinden. Het instituut noemt dat teleurstellend: 'Je kunt als school nóg zo met gezonde voeding bezig zijn, als je niets aan de inhoud van de automaten doet, verlies je het effect', aldus hoofd Preventie & Voeding Matthijs van den Berg.

Ontwikkeling

Het percentage scholen dat beschikt over een 'gezonde schoolkantine' is volgens het Voedingscentrum 37 procent. De scholen in het voortgezet onderwijs zélf zeggen dat de aandacht voor voeding is toegenomen (81 procent) en dat ze het voedingsaanbod hebben verbeterd (87 procent). Scholen in het middelbaarberoepsonderwijs (mbo) blijven achter in die ontwikkeling.

Aanbod

'Ook op andere aspecten van een gezonde voedingsomgeving, zoals het vastleggen in schoolbeleid en de aandacht tijdens de lessen, is nog winst te behalen', zei RIVM-voorman Van den Berg. 'We zien dat het aanbod in Nederlandse schoolkantines steeds meer verantwoord wordt. Dat is goed nieuws, al is er tegelijkertijd volop ruimte voor verbetering.'

Maandag publiceert het RIVM het rapport De voedingsomgeving op scholen, waarvoor onderzoek is gedaan op 450 scholen.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant