'Nog te weinig kijkoperaties bij darmkanker'

'Nog te weinig kijkoperaties bij darmkanker'

Hoewel 90 procent van de patiënten met endeldarmkanker in aanmerking komt voor een kijkoperatie, krijgt een belangrijk deel (20 procent) nog altijd een traditionele - en minder gunstige - open operatie. Het weghalen van deze vorm van kanker via een kijkoperatie is net zo veilig en effectief als open opereren. Dat is een van de conclusies in een woensdag verschenen onderzoek van het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam.

Patiënt minder pijn

'Bovendien heeft de patiënt na een kijkoperatie minder pijn, een sneller herstel van de darmfunctie en een korter verblijf in het ziekenhuis. Voor uitgezaaide tumoren lijkt de kijkoperatie zelfs een betere overleving te geven', stellen de onderzoekers.

Nederland loopt voor

In Nederland werd in 2010 nog slechts een derde van de kankerpatiënten behandeld met een kijkoperatie. Inmiddels is dit percentage opgelopen tot 70 procent. Hoewel er nog ruimte voor verbetering is, loopt Nederland hiermee wel voorop ten opzichte van landen als Duitsland, Zweden, Spanje, Frankrijk en de Verenigde Staten.

Beter voor patiënt

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1044 patiënten, verspreid over dertig ziekenhuizen in acht landen, onder leiding van chirurg Jaap Bonjer van VUmc. Met de publicatie wordt volgens Bonjer alle mogelijke twijfel over de kijkoperatie weggenomen. 'Het was al bekend dat de kijkoperatie op korte termijn beter is voor de patiënt; nu is ook aangetoond dat de langetermijnresultaten even goed of beter zijn'. De chirurg pleit ervoor dat meer artsen worden getraind in het opereren middels kijkoperaties.

Jaarlijks krijgen zo'n 4000 Nederlanders de diagnose endeldarmkanker te horen.

Bron: ANP

Ook interessant