toggle menu

Nog veel geld naar 'kernwapenproducenten'

Nog veel geld naar 'kernwapenproducenten'

Vredesorganisatie PAX klaagt dat Nederlandse financiële instellingen nog altijd veel geld investeren in bedrijven die betrokken zijn bij de productie van kernwapens. Bij ambtenarenpensioenfonds ABP gaat het zelfs om bijna een miljard euro.

Het fonds zelf kan zich niet vinden in de kritiek. ABP benadrukt dat het niet gaat om echte kernwapenmakers maar om bedrijven die onderdelen maken die ook bij kernwapens gebruikt worden, bijvoorbeeld vliegtuigbouwer Boeing. Daarbij is ABP van mening dat het verhoudingsgewijs niet meer investeert dan andere pensioenfondsen die dit soort bedrijven ook niet uitsluiten.

Verantwoord beleggen

PAX presenteerde donderdag een studie waaruit blijkt dat ABP recent bij elkaar 989 miljoen euro aan aandelen en obligaties had uitstaan in dertien 'kernwapenproducenten'. Op de tweede plaats in Nederland staat Aegon, dat 695 miljoen euro in dergelijke bedrijven stak, gevolgd door de ING Group met ruim 400 miljoen euro.

ABP paste recent overigens wel zijn beleid voor verantwoord beleggen aan. Elke belegging van ABP wordt komende tijd opnieuw beoordeeld op rendement, kosten, risico en duurzaamheid. Het standpunt van Nederlands grootste pensioenfonds ten aanzien van kernwapens blijft hetzelfde als voorheen.

Investering in foute wapenhandel

In de uitzending van 7 september besteedde Radar aandacht aan investeringen in illegale wapenhandel door levensverzekeraars. 91 procent van het Radar Testpanel vindt dat levensverzekeraars hun klanten moeten informeren of zij wel of niet in wapenhandel investeren. Meer dan 80 procent zou geen verzekering afsluiten bij een verzekeraar die in wapenhandel investeert.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant