Nog zevenduizend Nederlanders gestrand door coronacrisis

Nog zevenduizend Nederlanders gestrand door coronacrisis

Er zijn nog ongeveer zevenduizend gestrande Nederlandse reizigers in het buitenland. Het gaat vooral om kleine groepjes die vastzitten op afgelegen locaties. Marokko is nog steeds de uitzondering op deze regel.

'Het wordt steeds meer maatwerk', zegt minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) tijdens een werkbezoek bij de ANWB, waar hij sprak met werknemers van de alarmcentrale. Hij verwacht ook steeds vaker samen met andere EU-landen reizigers te zullen ophalen in het buitenland.

Meldpunt

Buitenlandse Zaken opende eind maart een speciale website waar reizigers zich konden melden die niet de mogelijkheden hadden om terug te keren. Er meldden zich 25 duizend mensen van wie er nu nog zo'n zevenduizend over zijn.

Die overgebleven reizigers vormen volgens Blok 'een heel gemengde groep'. Daar zitten reizigers bij die naar huis willen, maar ook mensen waar Buitenlandse Zaken geen contact meer mee krijgt en mogelijk al terug zijn. Sommigen willen ook niet terug.

Marokko

In Marokko zitten nog ruim tweeduizend Nederlanders vast. Het feit dat driehonderd Nederlanders dit weekend het Noord-Afrikaanse land mochten verlaten, stemt Blok 'hoopvol'. Het ging om mensen die waren aangemerkt als urgente gevallen, bijvoorbeeld omdat ze medische behandeling nodig hadden.

Ook interessant