toggle menu

NS komt met deelauto

NS komt met deelauto

In de toekomst kun je op treinstations verspreid over het hele land een deelauto pakken van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Die auto krijgt geen blauw-geel uiterlijk, zoals de ov-fiets, maar zal wel herkenbaar zijn als een auto die bij de NS hoort. Dat kondigde de NS aan bij de presentatie van de jaarcijfers.

De spoorvervoerder is nog in gesprek met aanbieders van deelauto's over de hoeveelheid stations waar de auto's komen. 'Vooral op regionale stations zijn de auto's nuttig. Daar zijn vaak plekken waar je met het ov bijvoorbeeld 's avonds laat niet meer kunt komen', aldus een woordvoerder van NS.

De deelauto is straks te boeken en te betalen via de NS-app. Op een persconferentie op Rotterdam Centraal zei de spoorvervoerder ook meer in te gaan zetten op kunstmatige intelligentie, door bijvoorbeeld met drones stationsinspecties uit te voeren.

Nieuwe strategie

De NS profiteerde afgelopen jaar van een sterke toename van het aantal reizigers. Tjalling Smit, directeur Commercie en Ontwikkeling, zei dat de NS wil blijven groeien. 'We gaan meer treinen inzetten op drukke trajecten om de groei aan te kunnen. Ook willen we reizen in daluren aantrekkelijker maken en overleggen met werkgevers en scholen over het versoepelen van begintijden van werk en college.'

Topman Roger van Boxtel zei dat NS 'het beter doet dan ooit'. 'De resultaten zijn een goede grondslag voor onze nieuwe strategie. We willen duurzaam ontwikkelen en een brede mobiliteitsaanbieder worden'. Het bedrijf maakt ook 6 miljoen euro vrij voor een bonus voor alle personeelsleden.

Bron: ANP

Ook interessant