toggle menu

NS neemt maatregelen tegen drukke treinen

NS neemt maatregelen tegen drukke treinen

De NS houdt oude treinen op het spoor, stelt niet noodzakelijk onderhoud uit, creëert extra tweede klasseplaatsen door het aantal eerste klasseplekken te verminderen en zet bussen in.

Met deze en meer dinsdag gepresenteerde maatregelen hoopt het spoorbedrijf het probleem met overvolle treinen tegen te gaan. Op bepaalde trajecten zijn treinen tijdens de spits namelijk vaak prop- en propvol.

'Uiterste inspanning'

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Spoor) noemde de extra maatregelen van de NS een 'uiterste inspanning voor de reiziger'. De plannen moeten volgend jaar vooral de hinder tijdens het reizen in de spits verminderen. Ook Rover is tevreden. De reizigersorganisatie plaatst wel de kanttekening dat hiermee de problemen nog niet tot het verleden behoren. Volgens Rover hangen de overvolle treinen veelal samen met vertragingen en incidenten 'waar er dagelijks te veel van zijn op het spoor'.

Een aantal van de maatregelen houdt in dat de NS niet noodzakelijk onderhoud deels uitstelt. Oude dubbeldekkers worden opgeknapt en in sommige Sprinters komen meer tweede klasseplaatsen. Op een aantal drukke trajecten gaan in de spits bussen rijden en kantoorpersoneel van de NS reist vanaf volgend jaar buiten de spits.

10 tot 45 rijtuigen te kort

Afhankelijk van de periode in het jaar komt de NS volgend jaar 10 tot 45 rijtuigen te kort. Nu de economie aantrekt, neemt de reizigersgroei volgens het bedrijf boven verwachting toe. Ook reizen meer studenten met de trein. Bovendien wordt er in 2016 op een groot aantal plekken gewerkt aan het spoor en stations. Daardoor kunnen er soms minder treinen rijden.

Staatssecretaris Dijksma zei begin december dat de NS voor Kerstmis met plannen moest komen om dreigend tekort aan treinen volgend jaar te voorkomen. Met de plannen gaf NS daar dinsdag gehoor aan. Dijksma gaat met de NS optrekken bij het 'spitsmijden' en gezamenlijk overleggen met onderwijsinstellingen, organisaties van werkgevers en de overheid hierover.

Reizigersorganisatie Rover is 'voorzichtig tevreden'

Reizigersorganisatie Rover is tevreden over de maatregelen die NS neemt om de overvolle treinen komend jaar tegen te gaan. Maar, vreest de organisatie, hiermee behoren de problemen nog niet tot het verleden. Volgens Rover hangen de overvolle treinen veelal samen met vertragingen en incidenten 'waar er dagelijks te veel van zijn op het spoor'.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant