toggle menu

NS wil reizigers via wifitracking aan zitplaats helpen

NS wil reizigers via wifitracking aan zitplaats helpen

Om het voor reizigers makkelijker te maken een zitplaats te vinden in de trein, willen de Nederlandse Spoorwegen wifitracking inzetten. 'Wij realiseren ons dat het een beladen ­onderwerp is als het gaat om privacy', zegt directeur privacy Udo Oelen in Trouw. Maar hij denkt dat gegevensverwerking rechtmatig is als het spoorbedrijf zich aan bepaalde spelregels houdt.

Via wifitracking ontvangt een bedrijf locatiegegevens van een mobiele telefoon of tablet wanneer wifi aanstaat. Gemeenten, maar ook vervoersbedrijven, kunnen het systeem inzetten om verkeersstromen van grote groepen mensen in kaart te brengen en mensen te tellen.

'Niemand volgen, alleen drukte meten' 

'In de meest moderne trein zou in elke stoel een sensor zitten, waardoor je per stoel kunt zien waar er plek is. Maar de huidige treinen van de NS hebben die sensoren niet', aldus Oelen in de krant. 'We willen waarborgen dat het mac-adres van de telefoon wel geteld wordt door de sensor, maar dat dit mac-adres niet echt wordt geregistreerd. We willen niemand volgen, maar alleen weten hoe druk het uiteindelijk wordt in zo’n trein.'

'Voor ons is het van belang deze informatie te ontsluiten zodat mensen zich beter over de trein verdelen en de kans op een zitplaats groter wordt', zegt de NS-directeur. 'Ook voor de veiligheid is het beter als massa’s mensen zich over de trein verspreiden.'

Uitzending wifitracking

Radar besteedde eerder aandacht aan wifitracking in de uitzending. Wat is het? Wat gebeurt er met deze data? En wordt de privacywetgeving hierbij overtreden? 

Bekijk het fragment

Bron: ANP 

Ook interessant