NVWA beboet boeren die hoogdrachtige koeien laten slachten

NVWA beboet boeren die hoogdrachtige koeien laten slachten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft dit jaar tot oktober 189 waarschuwingen en boetes uitgedeeld aan boeren omdat ze ondanks een verbod een hoogdrachtige koe naar het slachthuis stuurden. Volgens RTL betekent dat dat er gemiddeld iedere week ruim vier levensvatbare kalfjes vlak voor hun geboorte sterven in de baarmoeder van de koe, meldt RTL Nieuws op basis van bij de NVWA opgevraagde cijfers.

Tot oktober werden dit jaar 176 waarschuwingen uitgedeeld en dertien boetes. Sinds 2014 zijn ervoor in totaal 894 boetes en waarschuwingen aan veehouders opgelegd.

Kalf in staat om in laatste maanden van dracht pijn te voelen

Doordat een koe die wordt geslacht doodbloedt, krijgt het ongeboren kalf geen zuurstof meer en stikt het dus in de baarmoeder. Onderzoek heeft uitgewezen dat het zenuwstelsel van een kalf de laatste maanden van de dracht zover is ontwikkeld dat het in staat is pijn te voelen.

Radar eerder over koe en kalf

In de melkveehouderij worden pasgeboren kalfjes direct bij de moeder weggehaald. Bij sommige boeren kunnen koeien regelmatig naar buiten, bij andere niet. Dat meldde Radar in 2014.

Terugkijken: koe en kalf

Bron: ANP MediaWatch / RTL Nieuws

Ook interessant