NVWA: caps vloeibaar wasmiddel net snoepjes

NVWA: caps vloeibaar wasmiddel net snoepjes

Liquid caps, zakjes met wasmiddel met daaromheen wateroplosbaar folie, zien eruit als snoepjes en daarom gebeuren er steeds meer ongelukken met jonge kinderen tot vier jaar. Daarvoor waarschuwt maandag de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de NVWA.

Ouders moeten daarom zorgen dat kinderen de capsules niet kunnen zien of pakken.

Volgens de warenautoriteit worden er per jaar gemiddeld 2100 mensen behandeld op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis na een ongeval thuis waarbij huishoudchemicaliën betrokken zijn. Eén op de vijf slachtoffers is jonger dan vijf jaar.

De NVWA zegt dat veel ongelukken gebeuren, omdat kinderen op een onbewaakt ogenblik in de bewaardoos graaien als de ouders was in de wasmachine doen of doordat ouders de 'waskussentjes' niet in de originele bewaardoos bewaren. Vooral de nul- tot vierjarigen stoppen ze in hun mond en bijten ze kapot. Ook wanneer er alleen op gesabbeld wordt, lost het folie makkelijk op.

Fabrikanten van deze wasmiddelen werken er overigens al aan de verpakkingen ondoorzichtig te maken en moeilijker te openen, zo stelt de dienst.

Meer informatie vind je op de website van het NVWA.

Bron: ANP / NVWA

Ook interessant