toggle menu

NVWA doet onderzoek naar fraude met kwarteleieren

NVWA doet onderzoek naar fraude met kwarteleieren

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de Nederlandse Controle Autoriteit Eieren (NVAE) nemen 'bestuursrechtelijke stappen' tegen eiergroothandel Eicom in het Gelderse Barneveld. Uit een donderdag uitgevoerde inspectie blijkt dat het bedrijf kwarteleieren uit Franse legbatterijen verkocht als Nederlandse scharrelkwarteleieren.

Een woordvoerder legt uit dat het bedrijf waarschijnlijk een boete krijgt. Of er aanvullende maatregelen getroffen worden, daarnaar kijkt de juridische afdeling van de NVWA momenteel.

Liegen over herkomst kwarteleieren

Inspecteurs van de toezichthouders voerden donderdag een controle uit bij het bedrijf, nadat eerder consumentenprogramma Keuringsdienst van Waarde had bericht over de fraude. In een uitzending over de kwestie is de eigenaar te zien van Eicom, die tijdens een bedrijfsbezoek door het tv-programma glashard ontkent dat hij Franse legbatterijen verkoopt. 'Het is ons erom te doen geweest dat ze los kunnen rondlopen', zegt hij tegen de verslaggever. Eicom zegt jaarlijks tussen de 600.000 en 1 miljoen kwarteleieren te verkopen.

Pas nadat consumentenorganisatie Wakker Dier de eieren had laten testen en een Frans bedrijf zei de eieren te verkopen aan Eicom, kwam de eigenaar terug op zijn verhaal. 'Natuurlijk wist ik ervan', bekent hij vervolgens. Eicom verkocht de eieren in verpakkingen met daarop expliciet vermeld: 'Geproduceerd op de Veluwe'.

Brand bij leverancier

Eicom zegt naar de Franse eieren te zijn uitgeweken omdat er bij zijn reguliere leverancier, een kwartelboer uit Putten, een stalbrand was geweest. Openheid daarover richting consumenten werd echter nooit gegeven.

Onderzoek

De NVWA wil nog niet zeggen of de fraude aanleiding is voor de controlediensten om meer inspecties uit te voeren.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant