NVWA onderzoekt of er asbest in make-up zit

NVWA onderzoekt of er asbest in make-up zit

Make-up en andere producten met talk worden onderzocht op de aanwezigheid van asbest. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) meldden dat ze een onderzoek beginnen nadat eerder in twee make-upproducten van het merk Claire's lage concentraties asbest werden aangetroffen.

De asbestvezels kunnen vrijkomen bij gebruik van het poeder. De producten waar het om gaat, een compact poeder en een set contour poeder in acht kleuren, zijn door Claire's uit de verkoop gehaald. Het bedrijf wordt gevraagd om producten met dezelfde grondstoffen als de poeders, uit voorzorg uit de handel te nemen totdat nader onderzoek uitwijst of ook hier asbest in zit, melden ILT en NVWA. De inspectie liet eerder 28 make-upproducten van Claire’s testen en daarin is geen asbest gevonden. Asbest is in Nederland verboden.

Productwaarschuwingen: hoe ontstaat een terugroepactie?

Dagelijks worden er producten teruggeroepen omdat deze gevaarlijk kunnen zijn. Als gevaarlijke producten worden gesignaleerd, gaat er een alert uit naar een landelijke instantie zoals de NVWA.

Productwaarschuwingen: hoe ontstaat een terugroepactie?

Update 15:08

Reactie Tweede Kamer

De Tweede Kamer wil een debat over de aanwezigheid van asbest in make-upproducten die populair zijn bij kinderen.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) liet dinsdag weten dat er verder onderzoek wordt ingesteld naar de aanwezigheid van asbest in make-up en andere producten met talk. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de ILT zullen dat onderzoek uitvoeren. Als de resultaten er liggen wil de Kamer daar met de staatssecretaris over debatteren.

Bron: ANP

Hoe ontstaat een terugroepactie?

Meer over:

Ook interessant