NVWA: tatoeages met kankerverwekkende inkt

NVWA: tatoeages met kankerverwekkende inkt

Ongeveer een derde van de inkt die in Nederland gebruikt wordt voor tatoeages, bevat stoffen die kankerverwekkend kunnen zijn. Verschillende importeurs en leveranciers hebben daarvoor een waarschuwing of geldboete gekregen. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Inkt niet op orde

De NVWA onderzocht tussen 2008 en 2013 701 monsters van gekleurde tatoeage-inkt; daarvan bleken er 206 niet op orde. In een onderzoek vorig jaar naar 37 monsters van zwarte inkt bleek 41 procent niet aan de Nederlandse regels te voldoen. De leveranciers hebben hier bericht van gekregen. Het is de NVWA niet bekend of er iemand kanker heeft gekregen van deze inkt.

Verbod op stoffen

De regels in Nederland zijn strenger dan in andere Europese landen. Stoffen als polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) mogen volgens de Europese regels tot een bepaalde maximale waarde in de inkt voorkomen, in Nederland geldt echter een algemeen verbod op deze kankerverwekkende stoffen.

Strenge hygiëneregels

De NVWA waarschuwt voor de risico's van tatoeages. Zo is het al niet meer toegestaan dat mensen onder de zestien jaar zonder toestemming van een ouder of voogd een tatoeage mogen laten zetten. Ook zijn er strenge hygiëneregels en hebben tattooshops een vergunning nodig van de GGD. Ongeveer duizend tattoostudio's in Nederland hebben zo'n vergunning. Bij overtreding kunnen er geldboetes opgelegd worden, tot maximaal 4500 euro.

Update 14:03 uur: Reactie BVTP

Een woordvoerder van Belangenbehartiging voor Tatoeëerders en Piercers (BVTP) noemt de waarschuwing voor de risico's 'een storm in een glas water'. 'Het komt allemaal wel extreem, tegenstrijdig en vaag over. In 2012 heeft onderzoek van de NVWA al uitgewezen dat er geen risico is voor de volksgezondheid.'

Bron: ANP

Ook interessant