toggle menu

NVWA wil hoverboards uit de handel

NVWA wil hoverboards uit de handel

Veel hoverboards vertonen ernstige tekortkomingen, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Zo kan de batterij in brand vliegen als die te lang aan de oplader ligt. De NVWA heeft fabrikanten, importeurs en distributeurs van hoverboards, gevraagd hun verantwoordelijkheid te nemen en wil dat alle dertig onderzochte hoverboards uit de handel worden gehaald.

De NVWA onderzocht de afgelopen periode dertig hoverboards. De tekortkomingen zijn zodanig dat ze tot ernstige effecten kunnen leiden zoals woningbrand. 

Onderzoek

Naar aanleiding van incidenten met de hoverboards, heeft de NVWA onderzoek gedaan naar de veiligheid van deze producten. Dertig merken en typen hoverboards zijn onderzocht. Bij de onderzochte hoverboards is de belangrijkste geconstateerde tekortkoming dat het laden niet stopt als de batterij opgeladen is. Daardoor is er een grotere kans op een spontane ontbranding van de batterij.

Andere geconstateerde tekortkomingen zijn ontbrekende temperatuurbeveiliging van de batterij, onvoldoende brandwerende behuizing en de mogelijkheid van beschadiging van de isolatie van de bekabeling door scherpe, onafgewerkte delen in het hoverboard.

Advies

De NVWA adviseert consumenten die al een hoverboard hebben, te letten op de algemene veiligheidswaarschuwingen en gerichte mailing over de producten van de fabrikanten en distribteurs van deze hoverboards. Men kan de algemene veiligheidswaarschuwingen ook terugvinden op de website van de NVWA. 

Daarnaast adviseert de NVWA om de hoverboard alleen op te laden als er iemand in de buurt is en kan ingrijpen als het eventueel mis gaat. Als de hoverboard opgeladen is, wordt aangeraden om deze van de oplader los te koppelen.

Bron: ANP / NVWA

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant