toggle menu

'Obesitas mist Nederland niet echt'

'Obesitas mist Nederland niet echt'

Het WHO-rapport dat deze week concludeerde dat Nederland gespaard blijft door obesitas en andere Europese landen het zwaar krijgen, is geen rapport maar slechts een ruwe schatting. Dat zegt een woordvoerder van het WHO vrijdag in NRC Handelsblad.

Paar gram afgevallen

Als Nederlanders de komende vijftien jaar al echt afvallen, dan is het hooguit een paar gram, voorspelt hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell van de Vrije Universiteit in Amsterdam. 'Dat kun je eigenlijk geen daling noemen', verwijst hij naar de schatting van de WHO.

De wereldgezondheidsorganisatie stelde dat het aandeel mannen met overgewicht tussen 2010 en 2030 daalt van 54 naar 49 procent. Bij de vrouwen zou dat van 44 naar 43 procent gaan.

Andere landen slechter

Het 'rapport' van de WHO bestond in feite uit een paar PowerPoint-pagina's. 'Gemaakt op basis van cijfers die het UK Health Forum met de WHO bij elkaar heeft geveegd, afkomstig uit de afzonderlijke landen.' De cijfers van het WHO tonen hooguit aan dat andere landen, die minder of niet inzetten op aanpak van obesitas, slechter scoren.

Bron: ANP MediaWatch / NRC

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant