Oer-Nederlandse kaas bereid volgens sharia

In Nederlandse supermarkten liggen diverse producten die halal zijn, zonder dat het op de verpakking staat. Zelfs een oer-Nederlands product als kaas blijkt in de meeste gevallen volgens de islamitische wetgeving - de sharia - te zijn bereid. Dit blijkt uit een onderzoek van het programma Uitgesproken EO.

Waarom wordt kaas volgens de sharia-leer gemaakt? Dat komt omdat in kaas stremsel - afkomstig uit de maag van de koe - is toegevoegd. Vandaar dat de koe ritueel moet worden geslacht. 

Ook producten als suiker en babyvoeding zijn vaak op religieuze wijze bereid. Waarom weten we dat niet? 

Geen reden om consument in te lichten

De voorlichter van FrieslandCampina, Rob van Dongen, geeft telefonisch toe dat bijna alle kazen die zij produceren zoals bijvoorbeeld Frico, Slankie en Milner halal gecertificeerd zijn. Op de vraag waarom dat dan niet op de verpakking staat luidt het antwoord: ‘Wij zien geen reden dat te vermelden. Het is niet relevant voor de Nederlandse kaasverkoop. Er is namelijk geen wettelijke verplichting om dat op de verpakking te zetten.’ Die mening delen ook de Suiker Unie en Friso. 

Sharon Dijksma, Tweede Kamerlid van de PvdA vindt het merkwaardig dat zuivelproducenten deze informatie niet delen met de consument. Ze vindt het belangrijk dat een consument weet op welke manier een product is bereid, zeker als daar een religieuze tint aanzit. Ze vindt dus dat het op de verpakking zou moeten staan. 

Moreel onaanvaardbaar

Hoogleraar multiculturalisme, Afshin Ellian, vindt het moreel onaanvaardbaar dat producenten niet vermelden dat hun producten aan de sharia voldoen. “De Nederlandse burger heeft recht op informatie. Multinationals worden nu gedwongen door hun producten respect op te brengen voor de islam.µ 

Alih-Salah de directeur van het keurmerk Halal Correct laat in de reportage zien hoe de koeien ritueel worden geslacht. De kop van de koe wordt naar Mekka gericht en een soort beugel brengt de kop omhoog waardoor de hals helemaal vrij komt te liggen. Vervolgens wordt een kort islamitisch gebed opgezegd waarna de keel van de koe wordt opengesneden. 

Bij Halal Correct lopen controleurs rond uit diverse islamitische landen, die erop toezien dat het voedsel ook echt volgens de sharia wordt bereid. 

FrieslandCampina laat hun producten voorzien van een halal-proof keurmerk omdat moslims dat willen. Dat keurmerk wordt uitgegeven door Halal Voeding en Voedsel dat onder controle staat van een islamistische raad in Saoedi- Arabië.

Waarom gebeurt het maken van halal-voedsel in Nederland? 

Alih-Salah daarover: “Moslims in de hele wereld willen halal-voedsel. In Europa alleen al wonen 30 miljoen moslims. Nederland is een grote exporteur van halal-voedsel. Halal is namelijk big business. Veel bedrijven doen hieraan mee omdat er simpelweg geld mee te verdienen is. Doen ze het niet, dan gaan ze failliet.µ 

Bekijk hier de uitzending van de EO.

© Radar

Ook interessant