toggle menu

OLVG krijgt primeur hartoperatie in 3D

OLVG krijgt primeur hartoperatie in 3D

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam is het eerste ziekenhuis in Nederland waar hartoperaties met behulp van nieuwe 3D-technologie worden uitgevoerd.

Daarmee kan een diagnose sneller worden gesteld en nauwkeuriger worden geopereerd, maakte het ziekenhuis maandag bekend.

Minder complicaties

Cardioloog Robert Riezebos voorziet dat met de nieuwe 'realtime' techniek, die vooral gebruikt zal worden bij ingrepen aan hartkleppen, minder complicaties ontstaan. Volgens hem kan met behulp van de driedimensionale beelden van het hart nauwkeuriger worden geopereerd dan met de 2D-techniek, die voorheen werd gebruikt en slechts een platte doorsnee van het hart geeft.

'Met 2D zijn de bloedstromen niet zichtbaar. 3D geeft veel meer inzicht waarom een hartklep bijvoorbeeld niet meer goed sluit', legt Riezebos uit.

Maatwerk leveren

Cardiologen en anesthesisten kunnen de operatie volgens hem hiermee ook veel beter voorbereiden. 'Tijdens de ingreep kunnen we vervolgens de verschillende delen van het hart tegelijk bekijken en direct anticiperen op wat er gebeurt. Het is meer dan voorheen mogelijk om maatwerk te leveren', zegt de cardioloog.

Kortere tijdsduur

Ook denkt hij dat hartoperaties met de nieuwe techniek in veel gevallen korter zullen duren.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant