Omslag naar elektrisch rijden 'sneller dan verwacht'

Omslag naar elektrisch rijden 'sneller dan verwacht'

De meeste Europeanen verplaatsen zich over tien of vijftien jaar in een elektrische auto, denkt EU-commissaris Elzbieta Bienkowska (Industrie). 'Het gaat veel sneller dan we enkele jaren geleden konden voorzien', zei ze maandag bij de presentatie van de nieuwe industriestrategie van de EU.

De Europese Commissie wil een snelle overgang naar auto’s met geen of weinig uitstoot. Wijzend op het dieselschandaal zei Bienkowska dat Europese autofabrikanten niet moeten komen met 'halfslachtige oplossingen' en nieuwe investeringen in verbrandingsmotoren. 'Anders wordt de auto van de toekomst buiten de EU gemaakt.'

Volgens vicevoorzitter van de commissie Jyrki Katainen gaat het met bedrijfsauto’s nog veel sneller. Hij denkt dat die over vijf jaar elektrisch zijn.

De Europese Commissie presenteert in het najaar haar 'mobiliteitspakket', waarin ook veel aandacht is voor elektrisch rijden.

Bedrijven stappen over op elektrisch rijden

Een tiental grote bedrijven waaronder Unilever, IKEA, Vattenfall, Deutsche Post DHL en LeasePlan zetten vol in op elektrisch rijden. In 2030 beloven de bedrijven dat 100 procent van de personenauto's, ook lease, elektrisch aangedreven zal zijn. Bij vrachtwagens tussen de 3,5 en 7,5 ton zal dit voor minstens de helft gelden.

De firma's hebben de afspraken vastgelegd in mobiliteitsinitiatief EV100. Volgens de oprichters is het vooralsnog het enige zakelijke initiatief dat het rijden met elektrische voertuigen stimuleert. Ze benadrukken dat de helft van de auto's op de wegen in bezit zijn van bedrijven.

Bron: ANP

Ook interessant