toggle menu

Omslag naar groen stroomnet bedreigd door tekort technici

Omslag naar groen stroomnet bedreigd door tekort technici

De netbeheerders van Nederland vrezen dat een gebrek aan personeel de digitalisering van het elektriciteitsnet in gevaar brengt. Dat kan op zijn beurt de omslag naar groene energie ondermijnen, meldt het FD.

Netbeheerders zijn eigenaar van het stroomnet en de gasleidingen in Nederland. Alle kampen met personeelstekorten. Enexis Netbeheer heeft daarom zijn investeringen voor dit en komend jaar met 78 miljoen euro verlaagd. Alliander, dat vooral in Oost- en Noord-Nederland actief is, noemt het tekort aan technisch personeel ‘een serieuze bedreiging voor de energietransitie’. Ook dat bedrijf vertraagt de plannen om te digitaliseren. Stedin, actief in het zuidwesten van Nederland, vermeldde in zijn recente halfjaarbericht expliciet dat het vinden van ‘specialisten op het gebied van data en digitalisering’ een bron van zorg is.

Te weinig technici voor groeiende nieuwe groene energie

Een van de consequenties van de schaarste aan technici is dat de veelbesproken omslag naar groene energie kan gaan vertragen. Het land zal steeds meer stroom gebruiken, deels geleverd door de zonneweides en windparken. Maar dan moeten er wel mensen zijn om de infrastructuur aan te leggen.

Radar uitzending over duurzame energie

Bron: ANP MediaWatch / Het Financieel Dagblad

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant