Onderhandeling over schikking sjoemeldiesels Volkswagen

Onderhandeling over schikking sjoemeldiesels Volkswagen

Volkswagen onderhandelt met de Duitse consumentenorganisatie Bundesverband der Verbraucherzentralen (vzbv) over een schikking in de sjoemeldieselzaak. Tot kort geleden stelde Volkswagen dat een schikking 'nauwelijks voorstelbaar' was.

Het gaat om honderdduizenden overwegend Duitse autobezitters. Zij eisen financiële compensatie voor de aanwezigheid van sjoemelsoftware in hun auto's die de uitlaatwaardes manipuleerde. Door die software en het schandaal eromheen zouden de voertuigen minder waard zijn geworden.

'Nieuwe beweging op gang'

De vzbv juicht de gesprekken met Volkswagen toe. 'Meer dan vier jaar na het begin van het dieselschandaal, komt er een nieuwe beweging op gang', aldus de organisatie. De onderhandelingen zijn nog geen verzekering dat de rijders uiteindelijk een compensatie ontvangen, waarschuwt de vzbv.

Naast de landelijke rechtszaak in Duitsland is er ook een Europese massaclaim tegen Volkswagen. Daarvoor meldden tienduizend e gedupeerde eigenaren uit Nederland zich aan. Volkswagen gaf nog geen gehoor aan die eis. In de Verenigde Staten en Australië zijn al wel vergoedingen uitgekeerd.

Radar over sjoemelsoftware

Een kwart van de bestuurders van dieselauto's met sjoemelsoftware ervaart problemen na een software-update van de Volkswagen Groep. Dat bleek in 2017 uit een Radar Testpanel-enquête onder 1368 rijders van sjoemeldiesels van Volkswagen, Audi, Seat of Škoda. Kijk de uitzending: Problemen na update auto's Volkswagen Group.

Bron: ANP

Ook interessant