toggle menu

Onderhandelingen over cao vertraagd vanwege coronavirus

Onderhandelingen over cao vertraagd vanwege coronavirus

Door de coronacrisis zijn er afgelopen maand veel minder cao's afgesproken dan gebruikelijk. Volgens werkgeversorganisatie AWVN zijn er slechts zeven cao's tot stand gekomen, allemaal in de weken voordat de virusuitbraak het arbeidsvoorwaardenoverleg serieus begon te verstoren. Normaal gaat het in maart om zo’n twintig nieuwe cao's.

Het cao-overleg ligt vrijwel overal stil. De gevolgen voor de financiële positie van bedrijven zijn zo onzeker en onvoorspelbaar dat steeds meer werkgevers besluiten het overleg te onderbreken, aldus AWVN. Toch lukte het vorige maand nog enkele werkgevers om nieuwe afspraken te maken over de arbeidsvoorwaarden. Zo meldde warenhuisketen de Bijenkorf overeenstemming te hebben bereikt met de vakbonden over een loonsverhoging.

Bij de zeven cao's die wel werden afgesproken, bedroeg de gemiddelde loonsverhoging 3,06 procent. AWVN voorziet dat het maandgemiddelde van maart voorlopig het laatste is dat boven de drie procent uitkomt.

Oude cao blijft van kracht 

De komende maanden zijn gewoonlijk zeer drukke cao-maanden met tientallen nieuwe cao’s, maar dat zou dit jaar zomaar anders kunnen zijn. Als een afgelopen cao niet wordt vernieuwd, blijft de oude vooralsnog van kracht, maar worden geen nieuwe loon- en beleidsafspraken gemaakt.

Bron: ANP

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant