toggle menu

Ondersteunende techniek mag bij rijexamen

Ondersteunende techniek mag bij rijexamen

Wie afrijdt voor zijn rijexamen, mag daar straks ondersteunende technische systemen bij gebruiken zoals sensoren en een dodehoekverklikker.

Dat meldde het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Dat heeft hierover afspraken gemaakt met de rijschoolbranche, waaronder de Bovag. De technische snufjes in de auto zijn tijdens het afrijden toegestaan vanaf 1 januari 2016.

Advanced Drivers Assistance System

Steeds meer auto's beschikken over het zogenoemde Advanced Drivers Assistance System (ADAS). Het zijn technologische ontwikkelingen, zoals een cruise control waarbij de snelheid automatisch wordt aangepast aan die van de voorganger. De systemen moeten nu nog worden uitgezet tijdens het rijexamen.

Systemen verboden bij afrijden

Het CBR benadrukt dat systemen die het rijden helemaal overnemen van de bestuurder, zoals automatisch inparkeren, verboden blijven bij het afrijden. 'Een kandidaat moet ondanks de dodehoekverklikker toch goed in de buitenspiegel blijven kijken. Systemen zijn immers niet onfeilbaar', aldus een woordvoerster dinsdag.

Vrijwillig

Het gebruik van ADAS gebeurt op vrijwillige basis. Het rijexamen verandert er niet door van opzet. 'De examinator beoordeelt de rijvaardigheid van de kandidaat en niet het gebruik van de ondersteunende systemen.' Navigatie-apparatuur was al enige tijd toegestaan tijdens het examen.

 

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant