toggle menu

'Onderzoek naar 13 wekenecho is pas eind 2020 haalbaar'

'Onderzoek naar 13 wekenecho is pas eind 2020 haalbaar'

Een onderzoek naar de invoering van de 13 wekenecho voor zwangere vrouwen kan op zijn vroegst eind 2020 beginnen. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis laten weten aan de Tweede Kamer. De echo is bedoeld om ernstige afwijkingen bij de foetus op te sporen.

De Gezondheidsraad adviseerde in 2016 al aan toenmalig minister Edith Schippers (Volksgezondheid) om te laten onderzoeken of het beschikbaar maken van de 13 wekenecho een goed idee is. 'Veel van de zeer ernstige afwijkingen die nu worden ontdekt bij de 20 wekenecho' zouden al eerder op te sporen zijn, stelde de Gezondheidsraad.

Tempo met onderzoek

D66 en VVD drongen er eind vorig jaar juist op aan tempo te maken, en het onderzoek op 1 januari 2020 van start te laten gaan. Maar partijen die zo'n onderzoek moeten uitvoeren, zoals gynaecologen en echoscopisten, stellen dat dat niet haalbaar is. Een aantal aspecten van de voorbereiding kan op zijn vroegst eind 2020 worden afgerond, aldus Blokhuis.

Kamerleden Vera Bergkamp (D66) en Ockje Tellegen (VVD) willen Blokhuis aan de nieuwe streefdatum houden. 'De staatssecretaris heeft lang gewacht om met dit advies aan de slag te gaan', stellen zij. 'Wij gaan hem eraan houden dat er verder geen vertraging komt.'

Bron: ANP

Ook interessant