toggle menu

Onderzoek naar effecten energiedrankjes op kinderen en jongeren

Onderzoek naar effecten energiedrankjes op kinderen en jongeren

Er komt een onderzoek naar energiedrankjes. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) liet maandagavond weten dat dit onderzoek speciaal focust op de gezondheidseffecten van de combinatie van cafeïne en suiker op kinderen en jongeren. Hij wil weten hoe andere landen daarmee omgaan. 'En hoe wij daar zelf het best mee om kunnen gaan', aldus Blokhuis. Mogelijk dat het RIVM en/of de Gezondheidsraad het onderzoek moeten gaan uitvoeren.

Maandag waarschuwden kinderartsen dat energiedrankjes niet onschuldig zijn en dat de verkoop ervan aan kinderen onder de achttien jaar verboden moet worden. Volgens de artsen, verenigd in de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), leidt het drinken van de pepdrankjes bij jongeren tot klachten als rusteloosheid, moeheid, slaapproblemen en hartritmestoornissen.

De Leeuwardense kinderarts Brita de Jong-Van Kempen zegt dat artsen zich er steeds meer van bewust zijn dat medische klachten van jongeren veroorzaakt kunnen zijn door energiedrankjes. 'Zelf informeer ik vaker bij een patiënt of hij of zij energiedrankjes heeft gedronken, ook om onnodige medicalisering te voorkomen.'

Blokhuis ziet niets in verbod

Blokhuis ziet niets in een verbod. 'Er zijn meer producten die je voor je gezondheid beter niet of met mate kan consumeren. Verbieden is dan niet dé oplossing.' Het is volgens hem aan de ouders om dit aan hun kinderen duidelijk te maken. Hij denkt ook dat scholen hierin een belangrijke rol kunnen spelen. Volgens kinderarts De Jong-Van Kempen verwijderen steeds meer scholen pepdrankjes uit drankautomaten op school, omdat ze merken dat het drinken ervan bij scholieren leidt tot concentratieverlies. Het Voedingscentrum adviseert kinderen onder de dertien jaar om geen energiedrankjes te drinken en jongeren boven die leeftijd slechts één blikje per dag.

Meer informatie: Kinderartsen: 'Verbied verkoop energiedrankjes onder de 18'

Verbod onder de 16?

Energiedrankjes geven je een boost aan energie, maar ze doen meer kwaad dan goed, daarover maakte Radar in 2016 al een uitzending. Kinderartsen en voedingsdeskundigen luiden daarin de noodklok en roepen op tot een verbod op de verkoop voor kinderen onder de 16 jaar. Hoe kan het dat een product dat zo slecht is voor kinderen gewoon verkocht mag worden?

Bron: ANP / Radar

Meer over:

Ook interessant