toggle menu

Onderzoek naar effecten iPad-scholen

Onderzoek naar effecten iPad-scholen

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de effectiviteit van basisscholen volgens het principe Onderwijs voor een Nieuwe Tijd (O4NT), beter bekend als iPad-scholen of Steve Jobsscholen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Onderwijs Innovatie Groep (OIG) en het Welten-instituut van de Open Universiteit in opdracht van het ministerie van OCW.

Veel meningen, weinig feiten

'Over dit concept bestaan veel meningen. Maar de meeste van die meningen lijken niet op feiten te zijn gebaseerd. Dit onderzoek gaat op zoek naar de feiten', stelt de Open Universiteit. De onderzoekers nemen onder meer aspecten onder de loep zoals de motivatie en het zelfvertrouwen van leerlingen. Over een jaar worden de eerste resultaten verwacht.

Geen verplichte aanwezigheid

Op Steve Jobsscholen, waar er inmiddels 22 van zijn in Nederland, wordt gewerkt met veel vrijheden voor leerlingen. Met iPads en onderwijsapps hebben de leerlingen toegang tot de digitale leeromgeving, daarom hoeven ze niet per se op school te zijn. Ze kunnen deels zelf hun tijd indelen en bepalen wanneer ze op school willen zijn of thuis aan de slag gaan.

Een van de initiatiefnemers van het onderwijsconcept is opiniepeiler Maurice de Hond. De eerste iPad-school werd in augustus 2013 geopend in Breda.

Bron: ANP

Ook interessant