Onderzoek naar paardenvlees in Nederland

Onderzoek naar paardenvlees in Nederland

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt of ook op de Nederlandse markt producten worden verkocht die ten onrechte paardenvlees bevatten. Dit meldde de toezichthouder maandag naar aanleiding van de ophef in Groot-Brittannië over diepvriesmaaltijden die paardenvlees bevatten in plaats van rundvlees.

De diepvriesmaaltijden van het merk Findus zouden via handelaren in Cyprus en Nederland aan Groot-Brittannië zijn geleverd, blijkt uit de eerste resultaten van een Frans onderzoek naar de fraude. De Franse onderminister van Consumentenzaken, Benoît Hamon, zei dat het Franse bedrijf Pujol het vlees had geleverd aan de fabriek in Luxemburg die de maaltijden produceert.

Pujol kwam aan het vlees via een handelaar op Cyprus. Die had de leverantie op zijn beurt uitbesteed aan een in Nederland gevestigde handelaar die het vlees kocht bij slachterijen in Roemenië. 'Op basis van onze eigen informatie plus de contacten die wij met de verschillende betrokken landen hebben, onderzoekt de NVWA de eventuele Nederlandse betrokkenheid bij deze zaak', zei een woordvoerster. 'Daarnaast zijn wij de komende tijd extra alert en waar nodig voeren we aanvullende controles en inspecties uit.'

In Groot-Brittannië is grote ophef ontstaan over de maaltijden, die uit '100 procent rundvlees' zouden bestaan. Er bleek 30 tot 100 procent paardenvlees in te zitten. De Britse voedsel- en warenautoriteit zei vrijdag bezorgd te zijn voor de volksgezondheid, omdat in het paardenvlees sporen van het middel butazolidine kunnen zitten. Dat kan bij overmatig gebruik levensgevaarlijke bloedingen veroorzaken.

Maar Europees commissaris Tonio Borg (Gezondheid) zei maandag in Brussel dat het paardenvlees niet met iets is besmet. Er zijn volgens hem geen aanwijzingen dat er bijvoorbeeld te veel medicamenten in zitten. Volgens de zegsman is de voedselveiligheid niet in het geding, maar is er sprake van verkeerd labelen.

Bron: ANP

Ook interessant