toggle menu

Onderzoek uit Hongkong: anderhalve meter buiten niet zo belangrijk?

Onderzoek uit Hongkong: anderhalve meter buiten niet zo belangrijk?

Wetenschappers van de Universiteit in Hongkong hebben eens kritisch gekeken naar duizenden besmettingen in China en zagen dat het vrijwel niet voorkomt dat besmettingen buitenshuis gebeuren. Is dat aanleiding om in Nederland ook wat losser aan te doen?

Slechts bij één van de 7324 onderzochte gevallen in China heeft de besmetting buitenshuis plaatsgevonden. Dit was een 27-jarige man die na terugkomst in Wuhan op straat bijkletste met een kennis.

Besmettingen vooral binnenshuis

Waar besmettingen wel veel plaatsvinden, is binnenshuis en het openbaar vervoer. Hier zit je immers langdurig op elkaars lip, terwijl het virus buiten weg kan waaien en de uv-straling van de zon het virus inactiveert.

Blijf anderhalve meter houden

Dit betekent echter niet dat we kunnen stoppen met anderhalve meter afstand van elkaar te houden als we buiten de deur zijn. Dat er weinig kans is dat het gebeurt, maakt het nog niet onmogelijk. Als je langdurig met iemand op een afgeschermd terras zit te kletsen of onder een partytent hangt, neemt de kans op besmetting weer sterk toe.

RIVM neemt onderzoek mee

Tegen Radar vertelt het RIVM dat dit onderzoek niet meteen reden is om het huidige beleid overhoop te gooien. Wel wordt het meegenomen in de vele onderzoeken die worden bekeken als basis voor de coronamaatregelen.

Bron: De Volkskrant / RIVM

Meer over:

Ook interessant