toggle menu

Onderzoeker hackt strenger beveiligd Windows 10 S

Onderzoeker hackt strenger beveiligd Windows 10 S

Ondanks dat Windows 10 S strenger is beveiligd, is het beveiligingsonderzoeker Matthew Hickey van Hacker House gelukt om Windows 10 S binnen drie uur tijd te hacken. Dit deed hij in opdracht van de technologiewebsite ZDNet.

Windows 10 S is een speciale versie van Windows 10 die in mei door Microsoft is aangekondigd. Deze S-versie staat los van het originele Windows 10 en is volgens Microsoft zuiniger en veiliger. Dit komt voor een belangrijk deel doordat gebruikers alleen programma's kunnen installeren die in de Windows Store staan. Normaal kun je op Windows een programma downloaden vanuit elke willekeurige bron en installeren. Op dit moment draait Windows 10 S alleen op de vorige week uitgebrachte Microsoft Surface Laptop.

Ondanks de strengere beveiliging van het besturingssysteem was het volgens onderzoeker Hickey relatief makkelijk om Windows 10 S te kraken. Hickey maakte bij de hack gebruik van zogeheten macro's in Microsoft Word.

Macro's in Microsoft Word

Een macro is een stukje computercode waarmee je veelgebruikte taken kan automatiseren. Als je een Word-document opent waarin macro's zitten, moet je echter wel altijd handmatig toestemming geven, voordat de macro's uitgevoerd kunnen worden.

Met een malafide macro wist Hickey software buiten de Windows Store te installeren. Ook kon hij anti-malware-software uitschakelen of het overnemen van de computer op afstand.

Risico van de hack is beperkt

Het risico van de hack is beperkt. De macro die Hickey gebruikte kan alleen worden geopend als deze vanuit een vertrouwde bron is geïnstalleerd of vanaf een usb-stick.

Een woordvoerder van Microsoft laat tegenover ZDNet weten dat Windows 10 S niet kwetsbaar is voor bekende ransomware.

Bron: ZDNet

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant