Onderzoekers identificeren genen die rol spelen bij ontwikkeling clusterhoofdpijn

Onderzoekers identificeren genen die rol spelen bij ontwikkeling clusterhoofdpijn

Leidse onderzoekers hebben een nieuwe stap gezet in het verklaren van clusterhoofdpijn. Ze hebben vier genen geïdentificeerd die een rol spelen bij het ontwikkelen van de aandoening. "Deze ontdekking is een belangrijke stap in het ontrafelen van de precieze oorzaak van clusterhoofdpijn", meldt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Patiënten die last hebben van clusterhoofdpijn worden soms meerdere keren per dag getroffen door ondraaglijke hoofdpijnaanvallen. Over de oorzaken is nog maar weinig bekend. De studie onder leiding van het LUMC is de eerste waarin genetische risicofactoren in kaart zijn gebracht. Die ontdekking 'levert sterk bewijs dat de ziekte een genetische basis heeft', zegt hoogleraar Arn van den Maagdenberg.

Genetische varianten

De onderzoekers hebben onder meer de genen van 800 Nederlandse patiënten geanalyseerd. Noorse onderzoekers vonden vervolgens de genetische varianten die de Nederlandse collega's tot risicofactor hadden bestempeld terug bij zo'n 150 van hun patiënten.

Toekomst

Universitair docent Raymond Noordam, die ook bij de studie betrokken was, hoopt dat de kennis van de oorzaken uiteindelijk ook echt verschil gaat maken voor de mensen die last hebben van clusterhoofdpijn. Volgens de Nederlandse Hoofdpijn Vereniging zijn dat in Nederland zo'n 17.000 mensen. 'Hierdoor kunnen we deze patiënten hopelijk in de toekomst betere behandelingen aanbieden', aldus Noordam.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in vakblad Annals of Neurology.

Bron: ANP

Ook interessant