Ongeldig verklaarde rijbewijzen vaak niet opgestuurd naar CBR

Ongeldig verklaarde rijbewijzen vaak niet opgestuurd naar CBR

Duizenden mensen van wie het rijbewijs ongeldig is verklaard, verzuimen het op te sturen naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Ze zijn daartoe verplicht, maar sinds begin 2016 hebben ruim vijfduizend mensen het rijbewijs nooit ingeleverd, bevestigt het CBR na berichtgeving door de NOS.

Het CBR vindt elk rijbewijs dat niet wordt ingeleverd er 'een te veel'. Maar het bureau is 'nou eenmaal geen opsporingsinstantie' en kan ongeldige rijbewijzen niet bij mensen thuis ophalen. Wel noteert de instantie in het register, dat onder meer voor de politie en gemeenten toegankelijk is, welke rijbewijzen ongeldig zijn verklaard. 'Als iemand staande wordt gehouden, kan de politie zien dat het rijbewijs ongeldig is', zegt een woordvoerster van het CBR. 'Betrokkenen krijgen een aangetekende brief waarin heel duidelijk staat dat ze niet meer mogen rijden.' Wie dat toch doet, riskeert een boete van 230 euro.

Dat mensen hun roze pasje niet hebben ingeleverd, wil volgens het CBR niet per se zeggen dat ze nog rondrijden. Rijbewijzen worden om uiteenlopende redenen ongeldig verklaard, van een veroordeling voor rijden onder invloed tot afkeuring om medische redenen.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant