toggle menu

Ongunstige koopdagen drukken omzet winkels

Ongunstige koopdagen drukken omzet winkels

De detailhandel heeft in januari 1,8 procent minder omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Dat kwam door een ongunstigere samenstelling van de koopdagen.

De eerste maand van het jaar telde een vrijdag minder en een zondag meer dan januari 2015. Zowel winkels in voedings- en genotmiddelen als winkels in non-food leden omzetverlies. De omzet van winkels in voedings- en genotmiddelen was 2,5 procent lager dan een jaar eerder. De supermarkten verloren ruim 2 procent omzet, de speciaalzaken ruim 5 procent.

Non-food

De omzet van winkels in non-food kromp met 2,3 procent. Vooral de winkels in huishoudwaren en elektronica zetten minder om, respectievelijk 12 procent en 5 procent. Ook de winkels in kleding en de doe-het-zelfzaken realiseerden minder opbrengsten. Alleen de winkels in meubels en de drogisterijen boekten een, hoewel bescheiden, omzetgroei. Online werd er wel flink meer, 21 procent, omgezet, aldus het statistiekbureau.

Faillissementen

Gecorrigeerd voor het koopdageffect groeide de detailhandelomzet als geheel overigens licht. Het CBS stelde ook dat er in de eerste twee maanden van het jaar meer bedrijven in de detailhandel failliet zijn gegaan. Met 64 bedrijven in januari en 65 bedrijven in februari werden de hoogste aantallen faillissementen in een jaar tijd gemeten.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant