Onkruidverdelger is verantwoordelijk voor ziekte

Onkruidverdelger is verantwoordelijk voor ziekte

Chemieconcern Bayer heeft een nederlaag geleden in de eerste ronde van een zaak over onkruidverdelger Roundup. Een Amerikaan had de zaak aangespannen omdat hij kanker zou hebben gekregen door het gebruik van het goedje. Een jury in San Francisco bepaalde dat Roundup inderdaad verantwoordelijk is voor de ziekte van de man. In een volgende fase moet de jury beslissen over de schadevergoeding.

Het is al de tweede zaak waarin Roundup door de rechtbank als kankerverwekkend wordt aangemerkt. Het middel werd door Monsanto op de markt gebracht. Dat Amerikaanse bedrijf werd door Bayer overgenomen.

Lees ook: Fabrikant van onkruidverdelger Roundup moet 250 miljoen betalen aan kankerpatiënt

Volgens juridische experts komt het moment voor een schikking voor Bayer met de nieuwe uitspraak een stap dichterbij. De jurybeslissing bewijst dat de eerste uitspraak geen fout was en leidt mogelijk tot een vloed aan nieuwe zaken die nu snel zullen worden aangespannen.

Bayer betreurt de beslissing van de jury. Het bedrijf meent dat 'de wetenschap bevestigt dat onkruidverdelgers op basis van glyfosaat geen kanker veroorzaken'.

Lees ook: Meer transparantie over studies naar omstreden onkruidverdelger glyfosaat

Vergunning voor Glyfosaat

Glyfosaat wordt wereldwijd veel toegepast in de landbouw, vaak in combinatie met bewerkte zaden van Monsanto die ongevoelig zijn gemaakt voor het middel. De vergunning voor het gebruik van het omstreden middel werd in 2017 in de Europese Unie voor vijf jaar verlengd. Eerder deze maand werd in een Europese uitspraak nog bepaald dat vertrouwelijk onderzoek over glyfosaat openbaar gemaakt moet worden, ondanks bezwaren van Monsanto.

Lees ook: Glyfosaat nog vijf jaar langer toegestaan

Bron: ANP

Ook interessant