Online trend 'Voor elke dierenfoto planten wij een boom': een scam? Wie zit erachter?

Online trend 'Voor elke dierenfoto planten wij een boom': een scam? Wie zit erachter?

Je hebt de zin misschien wel voorbij zien komen op Instagram: 'Voor elke dierenfoto planten wij een boom' (we'll plant 1 tree for every picture). De belofte werd naar eigen zeggen gedaan door Plant A Tree Co. Maar klopt de claim wel? Of worden we massaal voor de gek gehouden? 

Een bijdrage leveren aan het milieu door een foto van je geliefde huisdier online te plaatsen. 'Daar doe ik aan mee!', dachten vele mensen op Instagram. Als snel bleek echter dat het om een loze belofte ging.

Slechts een kettingreactie?

In een korte tijd plaatsten zo’n 4 miljoen mensen foto’s van hun huisdier op hun Instagram Story, met behulp van de nieuwe stickerfunctie 'Add Yours'. De optie werd onlangs door het platform gelanceerd om kettingreacties aan te moedigen.

Belofte teruggetrokken

Het duurde niet lang voordat mensen vragen begonnen te stellen. Want wie gaat de miljoenen bomen dan planten? En waar worden ze geplant?

De belofte werd uiteindelijk teruggetrokken door Plant A Tree Co, omdat ze het 'niet konden nakomen'. Het is overigens niet duidelijk of zij echt de initiatiefnemers zijn, of slechts de actie naar zich toe trekken. Dit is niet te achterhalen omdat de post zo snel viraal ging. De organisatie plaatste deze statement op hun Instagrampagina:

Inzamelingsactie?

Nu ze onze aandacht hebben, zijn ze een 'inzamelingsactie' gestart. De opbrengst zal volgens hen worden gedoneerd aan een non-profitorganisatie.

Kortom, het lijkt dus om een sprookjesbos te gaan; mooi om te visualiseren, maar daar blijft het bij. Ook in dit geval geldt dus: als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo.

Ook interessant