Online winkelen binnen EU wordt makkelijker

Online winkelen binnen EU wordt makkelijker

Consumenten kunnen vanaf maandag binnen de EU gemakkelijker in buitenlandse webwinkels spullen of diensten kopen. Doordat een nieuwe EU-richtlijn dan van kracht wordt, mogen online-verkopers klanten uit een andere lidstaat of hun creditcard niet meer weigeren of naar een lokale site doorsturen.

Door de nieuwe regels, waar de lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie het eind vorig jaar over eens werden, wordt het zogenoemde geoblocking beperkt. Volgens de Europese consumentenorganisatie BEUC krijgen online-shoppers, doordat ze niet meer geblokkeerd mogen worden, meer keuze en toegang tot de beste koopjes. Consumenten die toch nog op online grenzen stuiten, kunnen een klacht indienen bij het Europees Consumenten Centrum (ECC) in Utrecht. 

Quote
Frustrerend wanneer je iets wilt kopen maar dat niet kan vanwege je locatie
Monique Goyens

'Het kan heel frustrerend zijn als je een paar schoenen of tickets voor een festival op een buitenlandse site wilt kopen maar dat niet kan vanwege je locatie', aldus Monique Goyens van BEUC. Door de richtlijn wordt het online huren van een auto, een hotelreservering of de aanschaf van een kaartje voor een pretpark of concert eenvoudiger. Het is wel zo dat de verkoper niet wordt verplicht om te leveren in landen waar hij normaal niet actief is.

Volgens EU-commissaris Andrus Ansip (Digitale Markt) blijkt uit onderzoek dat 68 procent van online-klanten wel toegang kreeg tot een buitenlandse website, maar vervolgens op andere problemen stuitte bij de beoogde koop, zoals de weigering van hun creditcard. 'Uiteindelijk slaagde van die 68 procent maar een derde erin daadwerkelijk het product of de gewenste dienst aan te schaffen. Dat is nu voorbij.'

Het verbod op geoblocking past in een reeks van maatregelen die de interne Europese markt vrijer en eerlijker moet maken. In dat kader maakte de EU eerder al een eind aan de roamingtarieven voor mobiel bellen. Andere vormen van geoblocking, zoals in het buitenland via internet naar nationale televisieprogramma's kijken, vallen niet onder deze wet.

Bron: ANP

Ook interessant