toggle menu

Ontbijtgranen lang niet altijd gezond

Ontbijtgranen lang niet altijd gezond

De kwaliteit van ontbijtgranen is lang niet altijd top. Om de voedingswaarde van de ontbijtgranen te bepalen, berekende de Consumentenbond de zogenoemde Nutri-Score van zeventig van dergelijke producten. Het label van de Nutri-Score laat met kleuren en letters op eenvoudige wijze zien hoe (on)gezond een product is. Van de twintig ontbijtgranen voor kinderen zouden er volgens de bond slechts vijf in aanmerking komen voor een A, de gezondste score op het label.

Bij de vijftig ontbijtgranen voor volwassen is dat met 22 ook nog niet eens de helft. De Consumentenbond bepleit al langer de invoering van het van oorsprong Franse voedselkeuzelogo Nutri-Score in ons land. Nutri-Score loopt van A in donkergroen (gezond) tot E in rood (ongezond) en doet een beetje denken aan het energielabel.

Keurmerk: snel duidelijk welk product gezond is

De Consumentenbond presenteerde de nieuwste conclusies bij een speciaal ontbijt in Den Haag: 'Hiermee laten we nogmaals de kracht van Nutri-Score zien: consumenten krijgen direct een realistisch beeld van de voedingswaarde. Wij willen dat dit voedselkeuzelogo op alle voedingsmiddelen komt, zodat in één oogopslag te zien is welk product gezond is en welke niet', aldus directeur Sandra Molenaar.

Op het oog vergelijkbare producten kunnen heel verschillend scoren, constateerde de bond.

Welke granen zijn gezond?

Als je verpakkingen moet geloven, zijn ontbijtgranen erg gezond. In werkelijkheid is dat volgens de Consumentenbond niet zo, maar welke zijn echt gezond en welke niet? Om dat inzichtelijk te maken kent de Consumentenbond het voedselkeuzelogo Nutriscore toe aan 50 ontbijtgranen. Hierbij werd onder meer gelet op de hoeveelheid calorieën, suikers, verzadigd vet, vezels en zout.

Opvallende uitkomsten

Zo bestaan de biologische cornflakes van Albert Heijn nagenoeg puur uit mais. Deze krijgen dan ook Nutriscore A (donkergroen).
Volgens de Consumentenbond wordt er regelmatig flink wat suiker aan ontbijtgranen toegevoegd. Dit is het geval bij de cornflakes van Kellogg’s (8 gram suiker per 100 gram). Met een C zijn deze cornflakes de ongezondere keuze (rood). 

Het bekende 'Brinta volkoren graanontbijt', heeft op een snufje zout na geen ongezonde toevoegingen en krijgt een A.
'Brinta drinkontbijt' bevat ruim 20% toegevoegde suikers en krijgt een B. Ondanks de toegevoegde suikers krijg het drinkontbijt toch nog een B (lichtgroen). Dit komt doordat het wel veel vezels bevat. 

Volgens de Consumentenbond zijn er genoeg gezonde ontbijtgranen te vinden in de supermarkt. Van de 50 die de Consumentenbond bekeek, scoorden er 22 een A, dat is maar liefst 44%.

Bron: ANP / Consumentenbond

Ook interessant